Kako sešiti blazine za sedežno garnituro iz palet

Kako sešiti blazine za sedežno garnituro iz palet
 

V tem primeru zagotovo velja "dvakrat meri, enkrat reži". Pravzaprav bi bilo še bolje večkrat meriti, preden začnemo rezati!

 

Čas izdelave: 1,5 ure
Zahtevnost: primerno tudi za začetnike

 

Skupaj bomo sešili prevleko z zadrgo za penasto blazino. Zadrga bo na obeh straneh, kar nam bo olajšalo vstavljanje in odstranjevanje pene. Tudi njeno vzdrževanje bo enostavnejše.

Pri nepremočljivi prevleki za sedežno garnituro ne gre za preveč zapleteno šivanje, pomembno pa je, da je vse pravilno izmerjeno. Le tako se bo vse skupaj lepo prilegalo. Torej se tega projekta lotite zelo osredotočeni. Predlagamo, da si vse dobro premislite in narišete, da vas kasneje nič ne preseneti.

Kaj potrebujemo:

 

Blago

Izbor pravega materiala za blazino je odvisen tudi od tega, kam želite postaviti sedežno iz palet. Če gre za zunanje prostore, mora izbrana tkanina zagotavljati več kriterijev. Tkanina naj bo odporna na slabe vremenske razmere in mehanske poškodbe. Prav tako je pomemben tudi njen videz, saj želimo, da nam je sedežna garnitura všeč, hkrati pa naj bosta vzorec ali barva praktična.Lahko se nam namreč zgodi, da ga občasno s čim polijemo :)

Pena

Pri izbiri pene je seveda glavni dejavnik njena velikost. Pri nas lahko najdete pene v različnih velikostih in debelinah. Pri paletnem sedenju bi zagotovo izbrali večjo debelino. Saj želimo, da je sedenje čim bolj udobno. Na srečo pri nas lahko najdete peno, ki je natančno izrezana na velikost palete 120x80x10 cm.

In če imamo vse, se lahko lotimo dela :)

1. Peno dobro izmerimo. Z vseh strani.

2. Vzeli bomo papir, pisalo/svinčnik – karkoli za pisanje in kalkulator. Ne bomo imeli težkih izračunov :) Lotimo se risanja kroja v pomanjšanem merilu. Pomembno je, da vse dobro načrtujemo, saj bomo v tem primeru kroj narisali neposredno na blago. To bodo predvsem ravne dolge črte.

3. Naš končni kroj izgleda nekako takole. Odločili smo se, da bo osnovni kroj paletnih sedežev čim bolj celovit. Tako nas čaka malo šivanja, malo rezanja, ampak veliko pravilnega merjenja.

4. Ta kroj narišemo neposredno na blago in dodamo dodatke za šive. Ni potrebno dodajati velikih dodatkov za šiv! Bolje bo, če bo prevleka za peno bolj napeta.

5. Pripravimo zadrgo. Če še nikoli niste uporabljali spiralne zadrge na meter, vas bomo pomirili – nimate se česa bati. Presenečeni boste, kako hitro in enostavno je napeljati ključek na zadrgo. Ne pozabite pa, da moramo takoj za tem zašiti začetek in konec zadrge, da se ključek slučajno spet ne sname.

6. Lotimo se šivanja. Najprej sešijemo robove – vogale, kamor bo nato všita zadrga. Najprej na klasičnem stroju z navadnim ravnim šivom, nato pa jih obdelamo z overlock ali cikcak šivom.

 

 

7. Rob blaga, kjer bomo všili zadrgo, izdelamo (overlock ali cik-cak šiv) po celotni dolžini. To je zato, da se material ne cufa.

 

8. Eno stran zadrge prišijemo po celi dolžini odprtine, ki smo jo prej obdelali.

9. Nato zapnemo zadrgo in drugo stran zadrge pripnemo na drugo stran odprtine za zadrgo. To naredimo zato, da se zadrga lepo prilega vogalom. Šiv na šiv.

 

 

10. Prišijemo drugo stran zadrge.

11. Celotno zadrgo prešijemo z licne strani z ravnim šivom. Na ta način bomo zagotovili, da dodatek za šiv ne bo v napoto pri odpenjanju in zapenjanju zadrge.

12. Zašili bomo robove/vogale, kjer se začne in konča zadrga. Lahko jih zašijemo večkrat, da se na tistih mestih bolj trdno povežejo z materialom.

 

13. Dodatek za šiv obdelamo z overlock ali cik-cak šivom.

 

14. Zašijemo zadnjo stran. Najprej na klasičnem stroju z navadnim ravnim šivom, nato pa obdelamo z overlock ali cikcak šivom. Pred šivanjem pustimo zadrgo rahlo odprto, da lahko po šivanju celotno prevleko potegnemo skozi odprtino zadrge.

 

15. Po šivanju potegnemo prevleko skozi odprtino in z rokami lepo izvlečemo/naravnamo vogale.

16. V paket vstavimo peno. Če smo vse pravilno izmerili (kar verjamemo, da smo), se lepo prilega notranjosti, hkrati pa se prevleka z lahkoto zapre.

 

Zdaj vam samo še želimo udoben počitek :)